maanantai 8. elokuuta 2016

Viides lähijakso

Lähijakson ensimmäinen treeni sujui Pimulla varsin mukavasti. Ensimmäinen ja viimeinen sessio meni ilman virheitä ja onnistumisprosentti oli 100. Keskimmäisessä tuli yksi vale heti aluksi, mutta sen jälkeen homma toimi.Onnistumisprosentti tässä sessiossa oli 87,5%. Häiriöhajuina meillä oli ihmisen haju, käpy ja varis. Seuraavaan treenin siis muutoksia uuden hajun muodossa.

Keskustelimme myös Pimun valeilmaisukäytöksestä. Olen huomannut, että yksi väärä aiheuttaa monesti ketjureaktion ja koira hätääntyy ja kokeilee ilmaista kaikkea. Mikäli näin käy jatkossa, niin minun täytyy mennä Pimun luo, ottaa pannasta kiinni ja odottaa rauhoittumista. Sitten taas jatketaan hommia. Ajatuksena tässä on se, että koira oppisi, että pitää rauhoittua, jos tulee virhe, eikä hätääntyä ja alkaa arpomaan.

Toinenkin treeni sujui varsin mallikkaasti. Uutena häiriönä oli lemmikkikani kävyn tilalla. Kahdessa ekassa sessiossa onnistumisprosentti oli 100, joten vikassa testasimme ärsykekontrollia. Myös tässäkään treenissä valeita ei tullut, joten huomiselle pitää taas suunnitella jotain muuta. Hyvä päivä!

Keskiviikkona otimme harppauksen eteenpäin ja oli vuoro kokeilla isoa metallihyrrää. Koska viime jaksolla sen kokeilu ei ollut mikään kovin onnistunut, niin tämä tietenkin jännitti ohjaajaa melkoisesti. Viimeksi Pimu ilmeisesti ajatteli, että homman tarkoituksena on haistaa hyrrän reikää ja mennä maahan. Teki se sitä nytkin aluksi, mutta tuntui sen jälkeen hoksaavan, että haju on tässäkin se juttu. Koira pidettiin liinassa, jotta saadaan hallittua sen toimintaa.

Hyrrässä on metallilevy, jossa on reikä ja sen takana purkki. Tarkoituksena siis on, että koira haistaa reiän kautta. Yleensä kuitenkin aluksi koirat hakeutuvat levyn taakse ja sitä kautta haistavat purkkia. Siksi koira tarvitsee alkuun ohjausta ja kädellä näytetään oikea kohta.

Aluksi Pimu tietenkin oli pyrkimässä levyn taakse, mutta aika nopesti hoksasi jutun ja lähti kulkemaan ympäri hyrrää edelläni. Itse en saanut pysähtyä missään vaiheessa, vaan jatkoin kävelemistä myös oikean ilmaisun kohdalla. Sitten vasta palkka, jotta ei omalla käytöksellä aiheuteta ilmaisua. Välillä toki tuli myös valeita, mutta loppua kohti ne vähenivät.

Toisessa treenissä mukaan otettiin häiriöhajuksi ihminen, muuten treenissä mentiin samalla kaavalla. Kokeilimme myös sitä, että kävelin ilmaisun jälkeen koko hyrrän ympäri ennen palkkaamista. Se sujui hyvin ja Pimu pysyi maassa paikallaan.

Kolmannessa treenissä tulikin sitten takapakkia. Koira laskettiin hyrrälle vapaana ja Pimu lähti ihan hyvin töihin. Pasmat menivät kuitenkin sekaisin, kun kokeilin taas kävellä ilmaisun jälkeen. Lopulta koira jämähti oikealle purkille, mutta ei ilmaissut, Tämä tuntui myös sammuttaneen intoa ja Pimu poistui useasti hyrrän luota. Epävarmuus näytti iskeneen. Liian suuri harppaus selkeästi ja huomenna palaamme taas siihen, että koira on hihnassa.

Viimeisenä treenipäivänä ilmaisu onneksi löytyi, mutta sitten ilmaistiinkin kaikki hyrrässä olevat purkit. Olin kuitenkin ihan tyytyväinen, että edellisen päivän mokailu ei tappanut intoa, vaikka hieman "rikki" tässä mentiinkin. :D

Etäjaksolle saimme tehtäväksi yleistää treeniä, eli siis alkuun siirtää hyrrää eri paikkoihin, esimerkiksi ulos. Lisäksi koko hyrrästä pitäisi päästä eroon ja alkaa piilottelemaan purkkeja, jotta koira ymmärtäisi hajun olevan se juttu. Valitettavasti purkkien kanssa pelatessa eläimet myös alkavat fiksoitua purkkeihin ja siitä pitäisi päästä eroon.

Aluksi purkit piilotetaan helppoihin paikkoihin, esimerkiksi häiriöpurkit esille ja kuuma hieman piiloon. Lopulta sitten kaikki piiloon, jotta haju olisi se juttu. Pelkkä kuuman piilottaminen ei kuitenkaan käy, vaan koiralle tulee olla verrokkina myös tyhjä, koska taas jälleen se haju on se juttu.

Lisäksi koiraa tulisi siedättää omaan liikkumiseen, sekä totuttaa työskentelemään liinassa. Hommia taas riittää ennen seuraavaa lähijaksoa. Videoita ja kuvia jaksolta lisäilen hieman myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti