maanantai 30. toukokuuta 2016

Kolmas lähijakso osa 2

Seuraavana päivänä jatkettiin harjoituksia, jotka eivät kuitenkaan erottelun suhteen sujuneet meillä hyvin. Valeraskaus teki tehtävänsä ja koira tuntui olevan melkoisen pihalla. Välillä ihan hienosti tuli useita perättäisiä toistoja oikealle purkille, mutta sitten taas pakka levähti käsiin ja koira sortui arvailemaan purkkeja.

Vaikka treenien suhteen ei mitään ihan kummallista tapahtunutkaan koiran osalta, niin tarkkasilmäiset treenikamut bongasivat käytöksestäni erään asian. Olen yrittänyt kiinnittää huomiota itseeni ja siihen miten toimin erottelun aikana. Vaan eräs asia jäi itseltäni huomaamatta. Jos koira on väärällä purkilla, niin liikun. En sen enempää, kuin vaihdan painoa jalalla, mutta kyllähän Pimu sen huomaa. Tästä viisastuneena seuraavat treenit sujuivat hieman rautakankimaisesti, kun yritin tosissani keskittyä omaan kehoon. Pimu muutenkin työskentelee mieluiten minulle, vaikka purkki pitäisi olla se ykkösasia, joten myös siksi asia on hyvin tärkeä. Kun homma taas alkaa sujumaan, niin alan tottumaan koiraa siihen, että se tekee työtä, vaikka liikkuisin itse kokoajan. Ohjaajan kun kuuluisi hajutyöskentelyssä olla melkoisen olematon koiran mielessä.

Kuva: Keijo Kodis
Teoriatunnilla kävimme läpi ärsykekontrollia, sillä se olisi seuraavan etäjakson tehtävä ja meidän pitäisi tehdä harjoitus koiran kanssa. Treeniparini tosin pääsi jo kokeilemaan sitä käytännössä, sillä heidän erottelunsa sujui hienosti ja me muut saimme samalla hyvän demon liittyen aiheeseen. Lyhykäisyydessään ärsykekontrolli tarkoittaa erottelussa sitä, että koira ilmaisee vain oikean hajun ja mikäli sitä ei ole, niin ilmaisua ei tule.

Yleisellä tasolla ärsykekontrolli (stimulus control) määritellään seuraavasti:

- Toiminta tapahtuu esitettäessä vihje
- Toimintaa ei tapahdu, jos vihjettä ei esitetä
- Toiminta ei tapahdu, kun esitetään aiemmin opittu vihje
- Toimintaa ei tapahdu, kun esitetään tuntematon vihje

Ärsykekontrollia testattessa koiran annetaan ilmaista kuuma muutaman kerran ja sen jälkeen palkkauksen aikana kuuma purkki poistetaan ja katsotaan mitä koira tekee. Tässä vaiheessa ilmaisuja saattaa tulla, mutta ne jätetään huomiotta. Sitten kun koira lopettaa ilmaisemisen, lähtee pois tms, niin oikea purkki lisätään radalle ja koira palkataan sen ilmaisemisesta. Purkin lisäämisen ajankohta on tärkeä, sillä se luonnollisesti toimii palkkiona. Samaa tekniikkaa voi hyödyntää myös myöhemmin, jos joku haju osoittautuu koiralle vaikeaksi häiriöksi etsintätehtävässä. Tämän harjoituksen avulla koira oppii, että vain kuuma on se kannattava asia. Ärsykekontrollia ei kuitenkaan tehdä mitenkään säännönmukaisesti, vaan se on enemmänkin testi.

Kuva: Keijo Kodis
 Pääsimme myös viimein testaamaan Manners Minder palkkausautomaattia. Laite toimii kaukosäätimellä ja napista painaessa laite antaa äänimerkin sekä namin. Minderin avulla koiran työskentelyä saadaan suunnattua pois ohjaajasta päin, sillä ohjaajan rooli on pelkkää napin painamista. Harmillisesti tähän malliin käy vain kuivat namit, joten Pimu ei kokenut hommaa kovin mielekkäänä. Alkuun vaan "naksautin" ja laite antoi namin. Kun Pimu tajusi juonen, niin otin mukaan kosketuskepin ja pelailimme hetken. Melkoisen äänekäs laite on kyseessä, joten hieman herkemmät koirat kannattaa tutustuttaa varovaisesti. Pimu ei laitetta mitenkään arkaillut, mutta piippaus oli todella erilainen naksuun verrattuna, joten hetken koira joutui asiaa pohtimaan.

Kuva: Keijo Kodis
Vaikka itse koulutuksessa ei tällä kertaa mitään suurempia mullistuksia tullutkaan, niin hyvin antoisa lähijakso oli. Nyt vaan odotellaan koiran hormonihuurujen laskeutumista, että päästään taas hommiin kiinni. Tietenkin jatkamme kotona harjoituksia rutiinin ylläpitämiseksi, mutta en odota koiralta mitään ihmeitä, koska selkeästi ei ole ihan tällä planeetalla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti