sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Kolmas lähijakso osa 1

Tiistaina 24.5 alkoi meidän kolmas lähijakso, jota olinkin jo kovasti odottanut. Yksin treenatessa on kuitenkin välillä hieman "orpo olo", kun joutuu pohtimaan vaikeita tilanteita yksin. Tietenkin se on hyvin opettavaista, mutta tietyissä tilanteissa taas joihinkin asioihin olisi hyvä päästä puuttumaan mahdollisimman nopeasti. Oma silmä ei kuitenkaan vielä kaikkea tajua ja sitten joku väärä asia saattaa saada turhaa vahvistamista. Näin itseasiassa kävi myös meille, mutta siitä lisää hieman pidemmällä.

Ensimmäinen koulutuspäivä aloitettiin keskustelemalla viimeisimmästä etäjaksosta, siihen liittyvistä kysymyksistä ja tietenkin pohdimme myös seuraavan treenin suunnitelmaa. Samalla myös kävi ilmi ensimmäinen etäjakson "mokailu".

Treeneissä noudatamme 80% sääntöä, eli kun onnistumisprosentti on vähintään se 80 kahdessa perättäisessä sessiossa, niin on aika muuttaa harjoitusta. No minä näppäränä tyttönä sitten toimin tämän mukaan ja jos kaksi ekaa sessiota sujui, niin muutin harjoitusta siihen viimeiseen sessioon. VÄÄRIN! Ei nyt mitään maata mullistavaa sinänsä, mutta silloin treenin vahvistetaulukot eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Ja nämä vahvistetaulukot ovat näin lievästi sanottuna meidän raamattu. :) Niitä seuraamalla pysytään jyvällä koiran koulutuksesta ja niistä saa tietoa, jos joku mättää. Mutta ei niistä taulukoista nyt sen enempää. Pointtina kuitenkin edelliseen, että kriteeri muuttuu treenin aikana ja varsinkin näin keltanokkana se ei ole suositeltavaa. Edistyneemmät voivat sitten jonkin verran kikkailla.

Treeneissä jatkoimme sitten siitä, mihin kotona viimeksi jäimme. Tämä aiheutti pientä jännitystä, sillä meillä oli vuorossa treenin muuttaminen, sillä viimeisin harjoitus kotona oli noudattanut tätä 80% sääntöä. Lähinnä itseäni hirvitti, että meneekö liian hankalaksi, kun nyt treenipaikka taas eri. Mutta ei se auttanut kuin rohkaista mielensä.

Kuva: Keijo Kodis

Radalla meillä oli kolme purkkia, joista yksi oli kuuma ja kahdessa muussa häiriöhaju (hanavesi ja koirankarvat). Ekassa sessiossa väärän ilmaisuja tuli enemmän kuin onnistuneita ja tässä taas paljastui meidän seuraava "moka". Kun naksautin Pimu pomppasi ylös ja tuli luokseni hakemaan palkkiota. Se ei ole hyvä asia, sillä koiran tulisi jäädä hajulle ja malttaa pysyä siinä. Nyt Pimu siis työskenteli enemmän minulle, kuin hajulle. Toki erottelun alussa vahvistetaan heti ilmaisun jälkeen, mutta siitä olisi pitänyt pyrkiä jo aikaisemmin eroon.

Seuraavissa sessiossa jätettiin naksu pois ja koiraa kehuttiin ilmaisusta ja kehumista jatkettiin samalla, kun mentiin luokse palkkaamaan. Seuraavassa kuvasarjassa uusi tapa kokeilussa ja hyvin toimi, Pimu malttoi pysyä maassa.

Kuva: Keijo Kodis

Kuva: Keijo Kodis

Kuva: Keijo Kodis

Ennen seuraavia treenejä kävimme läpi palkitsemisen teoriaa ja sitä miten se vaikuttaa. Palkitsemisessa ajoitus, suunta ja kriteeri ovat avainasemassa. Kaikkien pitäisi toimia, jotta homma sujuu. Tommy käytti esimerkkinä eräänlaista kaaviota, jossa oli peräkkäin neljä laatikkoa. Nämä laatikot edustivat koiran tekemisiä. Ensimmäinen laatikko oli se käytös, josta koira sai palkan. Viimeinen taas se, jonka aikana koira palkattiin. Keskimmäiset kaksi laatikkoa taas käytöksiä, jotka tapahtuivat naksun ja maksun välissä. Ideaalitilanteessa näitä muita käytöksiä ei tietysti naksun ja palkan välissä tapahdu, mutta tietenkään se ei aina ole niin. Hyvänä esimerkkinä tässä toimii tämä meidän ilmaisu, johon onneksi saatiin pienellä hienosäädöllä korjaus. Koira ilmaisee, NAKS, koira nousee ylös ja tulee hakemaan palkkaa ja ohjaan koiran namilla oikeaan asentoon.

Kuva: Keijo Kodis
Koska käytökset naksun ja palkan välissä tietenkin vahvistuvat, olen tahtomattani vahvistanut myös minuun päin suuntautuvaa liikettä, vaikka mielestäni vahvistin maahanmenoa naksulla sekä palkkauksen aikana. Ylläolevaa kuvaa katsoessa siis laatikot 2 ja 3 ovat turhia ja ne tulee saada pois. Asiaa kannattaa tarkastella Tommyn mukaan käänteisesti, eli pohtia mitä tekisit, jos haluaisit opettaa jonkun käytöksen koiralle, josta oikeasti haluat eroon. Silloin saat tietää mitä asioita tulisi vältellä.

Tässäpä ensimmäisen päivän tärkeimmät, vaikka itse erottelu ei ilmeisesti valeraskauden johdosta sujunut, niin ilmaisuun saatiin parannusta ja emännän päähän lisää tietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti